12. toukokuuta 2013

Tomaatti-purjopiirakka



Tämä suolainen piirakka on illanistujaisten suosikki raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna. Se syntyy vain muutamasta raaka-aineesta: tomaatista, purjosta ja juustoraasteesta. (Sekä tietysti jauhoista, rasvasta ja mausteista, mutta on varmaan reilua olettaa että kaikilla on niitä kaapissa, vai?) Piirakka on yksinkertainen ja nopea valmistaa, mutta hurmaa maullaan varmasti. Tämä ohje on kananmunaton ja se on tullut haltuuni äitini kautta isoäidiltäni Nivalasta.

Tomaatti-purjopiirakka - munaton, kasvis

150g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
1rkl vettä      
1 dl emmentaljuustoraastetta

1 purjo          
2 rs (a' 250g ) pieniä tomaatteja tai 6 kpl isoa              
25 g voita
1tl suolaa      
2 tl oreganoa
1 tl basilikaa
pari rouhaisua mustapippuria
2 dl juustoraastetta


1. Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää siihen vesi ja juustoraaste ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 27 cm).
2. Suikaloi purjo ja kuullota se pehmeäksi voissa. Puolita minitomaatit ja lisää kattilaan. Jätä muutama tomaatti koristelua varten. Seosta keitellään sen aikaa, että suurin osa tomaateista lähteneestä nesteestä haihtuu ja seoksesta tulee yhtenäistä.
3. Lisää mausteet. Maistelemalla saa parhaan lopputuloksen, sillä ohjeessa olevat määrät ovat vain viittellisiä. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää juustoraaste.
4. Kaada täyte pohjan päälle, halkaise sivuun jätetyt tomaatit poikittain ja asettele ne täytteen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.
5. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

-Reetta



  

1 kommentti:

  1. Hei ihanaa että tää ohje on täällä! En edes tiennyt että se on noin helppo tehdä, koska maku on aivan mahtava. Kiitos! T. Sisko

    VastaaPoista